Log in bij Mijn DCPN


Nog niet lid? Schrijf u dan hier in.
Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Aruba

vlag aruba

Google Maps

 

Basisgegevens

Officiële taal Nederlands en Papiaments
Hoofdstad Oranjestad
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Regeringsleider Mike Eman
Oppervlakte 180 km²
Inwoners 103.065 (572,6/km²)
Munteenheid Arubaanse florin (AWG)

 

Oranjestad aruba

haven aruba

Aruba is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden, gelegen op 23 kilometer ten noorden van het schiereiland Paraguaná van de Venezolaanse deelstaat Falcón. Het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Aruba heeft een bevolking van 103.065 (2009) inwoners en met een oppervlakte van 180 km² is het ongeveer even groot als het Nederlandse waddeneiland Texel. Het eiland is vrij droog met weinig van de weelderige tropische vegetatie die in de Caraïben gebruikelijk is. 

 

Demografie

De bevolkingsdichtheid op Aruba is nu vrij hoog, ca. 581 inwoners per km². De huidige bevolking van Aruba bestaat naast Arubanen uit veertig andere nationaliteiten. De Arubanen vormen ongeveer 80 procent van de bevolking. De grootste groep overige inwoners van Aruba bestaat uit Nederlanders met tien procent. De rest wordt gevormd door enkele andere Europeanen en een groot aantal Zuid-Amerikanen.

Op Aruba wordt een eigen spelling van het Papiaments gebruikt, die afwijkt van de spelling die Curaçao en Bonaire hanteren.

 

Het Bedrijfsleven

Aruba is een welvarend land. De werkloosheid is laag en het inkomen per hoofd van de bevolking is een van de hoogste in het Caraïbisch gebied (ca. US$ 24.087). Sinds 2001 kent Aruba een algemene ziektekostenverzekering (AZV) voor de gehele bevolking.

Tot het midden van de jaren 1980 was de belangrijkste industrie van Aruba olieraffinage. Toen werd de raffinaderij gesloten en verschoof de economie van het eiland naar toerisme. Aruba verwelkomt tegenwoordig zo'n 1.235.673 (2007) gasten per jaar, waarvan driekwart Amerikanen. Het toerisme richt zich voornamelijk op de stranden en de zee.

Tot 2009 gaf Nederland ontwikkelingshulp aan Aruba. Deze hulp werd met name ingezet voor rechtshandhaving, het onderwijs, de bestuurlijke ontwikkeling, gezondheidszorg en duurzame economische ontwikkeling. Deze hulp werd op verzoek van Aruba in 2009 gestopt.

Aruba beschikt daarnaast over een drietal vrijhandelszone, zones waar in- en uitvoer en dienstenverkeer onbelast plaatsvindt.

Aruba heeft een grote en goed ontwikkelde toeristenindustrie. Er zijn vele luxe en minder luxe hotels, voornamelijk geconcentreerd langs de stranden aan de westkust.De cruiseindustrie is een zeer belangrijke pijler van het toerisme op Aruba, omdat een groot deel van alle toeristen het eiland bezoekt tijdens een cruise. De laatste jaren ligt dit aantal rond de 550.000 passagiers per jaar.

Bron : Wikipedia

 

Impressie Aruba