Log in bij Mijn DCPN


Nog niet lid? Schrijf u dan hier in.
Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Curaçao

Vlag Curacao

Google maps

 

Basisgegevens

Officiële taal Nederlands, Papiaments
Hoofdstad Willemstad
Regeringsvorm Constitutionele monarchie
Regeringsleider Gerrit Schotte
Oppervlakte 444 km2
Inwoners 131.051 (317inw/km2)
Munteenheid Antilliaanse gulden (ANG)


Willemstad Otrobanda

Willemstad Punda

Curaçao (Papiaments: Kòrsou) is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 10 oktober 2010 was het een eilandgebied en het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. De hoofdstad en grootste plaats op het eiland is Willemstad, tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Curaçao had in 2011 131.051 inwoners.  

 

Demografie

Curaçao heeft zo'n 140.000 inwoners. Curaçao kent zeer diverse bevolkingsgroepen. De meerderheid is Creool. Dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst die als inheems worden beschouwd. Daarnaast zijn er ook minderheden van Europese Nederlanders, Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Brits-West-Indiërs,Dominicanen, Haïtianen en Colombianen. Er woonden 102 verschillende nationaliteiten op het eiland in 2006, en 107 in het jaar 2010.

 

Het Bedrijfleven

Het eiland heeft een uitstekende infrastructuur, die ver boven die van de regio uitsteekt. Curaçao leeft thans deels van handel, waaronder offshorehandel en de Vrije Zone, olieraffinage, en toerisme, dat vooral opkwam nadat de Verenigde Staten een boycottegen Cuba hadden ingesteld. Ook activiteiten rondom de haven, zoals scheepsreparatie en containeroverslag zijn zeer belangrijk. De diepe, natuurlijke zeehaven is de beste van het Caribisch Gebied en heeft een lange geschiedenis als belangrijke handels- en overslagcentrum in de regio.

Het eiland heeft een BNP per hoofd van US$ 20.500 (in 2008) en behoort bij de welvarendste eilanden van het Caribisch Gebied. Levensomstandigheden zijn er goed, met een geschatte HDI-index van rond de 0.890 . De welvaart is matig tot redelijk verdeeld. Er is een zeer rijke en kleine toplaag, maar ook een aanzienlijke middenklasse en lage klasse. Naar schatting verdient de rijkste 10% van de bevolking rond 30% van het nationale inkomen, wat vergelijkbaar is met landen als Italië en de Verenigde Staten. Het gemiddelde gezinsinkomen op het eiland is ca. ANG 3700,- per maand, dat ca. 1600 EURO op het moment (cijfers van CBS uit 2002 of 2003).

Economische recessie in de jaren negentig heeft voor een enorme emigratiegolf naar Nederland gezorgd. Tegenwoordig trekt de economie weer een beetje aan en er is iets meer immigratie dan emigratie. Vooral toerisme groeit sterk, met 300.000 verblijftoeristen in 2007 (een nieuw record). Er is een hoge werkloosheid (ca. 12%), die momenteel sterk aan het dalen is. Vooral jeugdwerkloosheid is een groot probleem.

Bron : Wikipedia

 

Impressie Curaçao