Log in bij Mijn DCPN


Nog niet lid? Schrijf u dan hier in.
Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Saba

Vlag Saba

Google Maps

 

Basisgegevens

Officiële taal Nederlands, Engels
Hoofdstad The Bottom
Oppervlakte 13 km2
Inwoners 2.000 (123 inw/km2
Munteenheid Amerikaanse dollar (USD)

 

luchtfoto saba

gemeente saba

Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied. Het is het kleinste bewoonde eiland van de voormalige Nederlandse Antillen. Net als Bonaire en Sint Eustatius, waarmee het samen de zogenaamde BES-eilanden vormt, is Saba sinds 10 oktober 2010 een "bijzondere gemeente" van Nederland (formeel een openbaar lichaam). Het eiland behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot debovenwindse eilanden. Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd, en van wie ongeveer een kwart in dehoofdplaats, The Bottom, woont. Het eiland wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd. 

 

Geografie

Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee, en de oppervlakte is 13 km². Saba bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee, en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 877 meter het hoogste punt van Nederland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden.

 

Het Bedrijfsleven

Saba heeft ongeveer 2000 inwoners. Bij de volkstelling in 2001 had bijna twee derde van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 43% op het eiland zelf geboren. Saba leeft van toerisme, en bezit sinds 1988 een medische faculteit, de Saba University School of Medicine, die veel studenten uit de Verenigde Staten trekt. De meeste toeristen zijn dagjesmensen die 's ochtends aankomen vanuit Sint Maarten, de vulkaan beklimmen (1064 treden) en 's middags weer vertrekken. Op Saba zijn daarnaast enkele duikscholen gevestigd.

Bron : Wikipedia

 

Impressie Saba