Log in bij Mijn DCPN


Nog niet lid? Schrijf u dan hier in.
Wachtwoord vergeten? Klik hier.

Sint Eustatius

vlag sint eustatius

Google maps

 

Basisgegevens

Officiële taal Nederlands, Engels
Hoofdstad Oranjestad
Oppervlakte 21 km2
Inwoners 2886 (119 inw/km2)
Munteenheid Amerikaanse dollar (USD)

 

luchtfoto sint eustatius

fort oranje sint eustatius

Sint Eustatius is een onderdeel van Caribisch Nederland met de bestuurlijke status van openbaar lichaam, een bijzondere gemeente binnen het land Nederland.

Het behoort geografisch met onder andere Guadeloupe, Saba en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De hoofdplaats isOranjestad. Het eiland is genoemd naar de heilige Eustachius; het wordt door de plaatselijke bevolking Statia genoemd.

Sint Eustatius bestaat uit een vermoedelijk slapende vulkaan in het zuidoosten van het eiland, The Quill genaamd (verengelsing van de oorspronkelijk Nederlandse naam 'De Kuil') en een ca. 200.000 jaar oud, uitgedoofd vulkanisch gebied in het noorden van het eiland, met daartussen een betrekkelijk vlak terrein.

Sint Eustatius had op 1 januari 2010 2886 inwoners. Bij de laatste volkstelling in 2001 had 78% van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 45% op het eiland zelf geboren. Voor 83% wasEngels de belangrijkste huistaal, voor 6% Spaans, voor 4% Nederlands.

 

Het Bedrijfsleven

De overheid is de grootste werkgever op Sint Eustatius. De grootste private werkgever is Statia Terminals, een olieterminal van het Amerikaanse bedrijf NuStar. Daarnaast is toerismebelangrijk, met name duiktoerisme. Gedurende de jaren tachtig was het op Sint Eustatius bijzonder makkelijk een rijbewijs te verkrijgen, dat in Nederland kon worden omgewisseld voor een Nederlands rijbewijs, maar hieraan is in 1993 een eind gemaakt. Sint Eustatius beschikt over diverse hotels en een kleine landingsbaan.

Bron : Wikipedia

 

Impressie St Eustatius